A világ tájai és a növényeink az ablakpárkányokon

A növények óriási hatással vannak a jóllétünkre. Tisztítják és negatívan ionizálják a levegőt, jelenlétük nyugtatólag hat az elménkre. Esztétikai értékük van és beltéri dekorációként közelebb visznek minket a természethez. Nem csoda hogy a városi dzsungelek rajongótábora egyre csak nő. És mivel nem látogathatunk el bármikor a természet lágy ölére, miért ne hoznánk közelebb magunkhoz azt.

Az otthoni kellemes és egészséges klíma kialakításában nagy segítségünkre vannak a cserepes szobanövények amelyek ráadásul nem igényelnek nagy anyagi ráfordítást. Habár ha szeretnénk hogy az otthoni növényeink jól éljenek nálunk és szépségükkel hálálják meg törődésünke,t nem árt tudnunk néhány dolgot az egyes igényeikről.

Az ablakpárkány természetesen közkedvelt hely virágok elhelyezésére, gyakran ez bizonyul a jól megvilágított szabad helynek a lakásban.
A növények szeretik és igénylik is a napfényt – azonban az igényeik változóak. Nagyon fontos, hogy a lakásunk ablakai melyik égtáj felé néznek A tájolástól függ, hogy az ablakon mikor és mennyi fény áramlik be a lakásba. Következésképpen egyáltalán nem jelentéktelen melyik cserép melyik párkányra kerül.

Keleti tájolás

A keleti fekvésű ablakpárkány az a terület ahol a direkt napsütés csak délelőttönként néhány
óráig tart. Azonban a látszat ellenére, a szórt fény teljesen ideális a legtöbb szobanövényünk
számára. Ezért a kelet felé néző ablakaink párkányára bátran helyezhetünk olyan növényeket
amelyek nem igényelnek állandó napsugárzást a növekedéshez. Ilyen növények például a
flamingóvirág, a sárkányfa és a viaszvirágok.

Nyugati tájolás

A nyugati fekvésű ablakok hasonlóan a keletiekhez kevés napfényt kapnak, azzal a
különbséggel hogy itt magasabb hőmérsékletet biztosítanak a nap sugarai. A diszkrét
sugarakat vagy a részleges árnyékot kedvelő növények jól fogják érezni magukat a nyugati
ablakokban. Az érzékenyebb fajtákkal bánjunk óvatosan hiszen tavasszal és nyáron érkező
sugarak még abban a rövid időben is árthatnak a leveleknek. Ezekre az ablakpárkányokra
javasoljuk az alpesi és afrikai ibolyákat, orchideákat és a begóniákat.

Északi tájolás

Az északi ablakok mind közül a legproblémásabbak ha növénynevelésről van szó. A puha, szórt fény csak az árnyéktűrő növények számára lesz megfelelő. Sajnos a virágot hozó növények nem érzik jól magukat ezeket az ablakpárkányokon. Ide ajánljuk a könnyező pálmákat, borostyánokat és párfányokat.

Déli tájolás


A déli ablakokon át érkezik a legtöbb fény a lakásba. Sajnos az erős napfény sivatagi mikroklímát alakít ki ezeken a párkányokon, és itt kevés növény érzi jól magát. Ez megnehezíti a növény és a gondozó dolgát is egyaránt. Az ablakpárkány zöldítése így majdnem ugyanolyan nehéz feladat mint az északi oldalon. Mindkét esetben extrém körülményekhez kell alkalmazkodnia a növényeinket. Ezen kondíciókat jól tűrik a kaktuszok, agavék, aloék, kutyatej és korallvirágok.

 
Amennyiben szeretnénk hogy szobanövényeink felvirágozzanak és szemet gyönyörködtessenek ne tegyünk őket “random” ablakpárkányokra. Kerüljön minden a neki megfelelő égtájhoz tartozó helyre. Ha a lakásunk ablakai mind egy égtáj felé néznek, válasszunk tudatosan megfelelő fajtákat.